fbpx

Historiikki

Louhela Jam -ulkoilmakonsertin idea tuli aivan sattumalta, kuten lukuisten muidenkin samanlaisten tapahtumien järjestäminen. Ajatus lähti kolmen soittajan ideoimana liikkeelle keväällä 1991.

Ensimmäinen Louhela Jam järjestettiin 1992. Rekka-auton lavalla soitti Breeze. Kuva Tomi Mäkysen yksityiskokoelma.

Jokiuoman aurinkoisessa säässä istuivat Timo Paavola (Spiha), JP Salonen (Andersson) ja Eba Mäkynen (Smilers, Breeze) ja soittelivat aikansa kuluksi akustisia kitaroita. Puistossa oli edellisenä kesänä järjestetty Vantaa Rappaa ja Rockaa -tapahtuma ja esiintyjinä olivat olleet mm. J. Karjalainen ja Telefon Combo. Yleisöä oli ollut vain muutama kymmenen, aurinkoisesta säästä huolimatta. Tältä pohjalta idea sai alkunsa: hyvä paikka järjestää tapahtuma, joka vetäisi alueen musadiggarit yhteen. Ja ehkä yleisöä tulisi enemmänkin.

Länsi-Vantaan Rock-Musiikki Ry, logo by Lari Raekumpu

Eba oli jo tuolloin töissä Vantaan Nuorisopalveluissa ja oli järjestänyt muutamia konsertteja Isomyyrin tiloissa. Koska kesän -92 keikka oli nuorisotilalla mahdotonta järjestää, päätettiin konsertti järjestää Jokiuoman puistossa. Taloudelliset voimavarat olivat mitättömät, joten tilaisuus oli rakennettava talkootyönä jo tuolloin. Nuorisopalveluilta saatiin kuitenkin avustusta lavaan, jonka virkaa toimitti rekka-auton perävaunu. Myös PA-kamoihin saatiin vuokra-avustusta. Tilaisuuden markkinointi tapahtui kopiokonejulisteilla, puskaradiolla ja järjestäjien henkilökohtaisella panostuksella eri tahoille. Kaikki esiintyjät tulivat omakustannehintaan ja osa bändeistä koostui järjestäjien omista virityksistä. Pääjärjestäjinä hääri tuolloin Breeze-yhtyeen jäseniä, joista muodostettiin Länsi-Vantaan Rock-Musiikki Ry.

Louhela Jam nro 1 järjestettiin kesäkuussa 1992 koulujen päätöspäivänä. Tapahtuma oli ilmainen ja on myös sitä tänä päivänä. Kaikki ennakko-odotukset lyötiin ja konsertti oli suuri menestys. Kaunis sää ja pääsymaksuton tilaisuus houkutteli paikalle lähes tuhat ihmistä. Tapahtuma sai paljon positiivista julkisuutta ja palaute oli lähes yksinomaan kannustavaa. Tästä rohkaistuneena Länsi-Vantaan Rock-Musiikki Ry (LV-Romu) Eban johdolla päätti järjestää tilaisuuden jatkossakin, yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa.

Vuonna 1993 järjestettiin ensimmäinen Louhela Jam -jatkoklubi ravintola Rio Grandessa. Lavalla Breeze. Kuva Tomi Mäkysen yksityiskokoelma.

Mäkynen saikin kasvatettua budjettia huomattavasti seuraavien vuosien Louhela Jameihin toimiessaan Nuorisopalveluiden musiikkityöntekijänä. Vuonna 1993 paikallisten anniskeluravintoloiden kiinnostuessa asiasta Eba, Haxu Hakala ja Ikosen Juha saivat neuvoteltua lisärahoitusta puistoon ja järjestettiin ensimmäiset jatkoklubit Ravintola Rio Grandessa. Nuorisopalveluiden metallipaja toimitti lavan ja WC-parakin vuosina 1992-1997 ja näin saatiin kanavoitua kaikki taloudellinen tuki esiintyjiin, PA-laitteistoon ja markkinointiin.

Vuonna 1994 Louhela Jam järjestettiin poikkeuksellisesti Paalutorilla, Myyrmannin avattua ovensa samana vuonna. Juuri avattu Myyrmäkitalo ja Vantaan Kulttuuripalvelut osallistuivat pääasiallisena rahoittajana tapahtumaan. Tilaisuus järjestettiin nimellä PaaluRock.

Jokiuoman puisto osoittautui kuitenkin tällaiselle ilmaistapahtumalle paremmaksi paikaksi ja tilaisuus järjestettiinkin 1995 lähtien vain ja ainoastaan Jokiuoman puistossa. Jamit kasvoivat vuosi vuodelta ja ”aloitusjameja” pidettiin jo päätapahtumaa edeltäneinä päivinä nuorison omasta toimesta puistossa. Tilaisuus oli vuoteen 1998 asti toteutettu lauantaina, jolloin koulut päättyivät. Meno alkoi olla jo liiankin villiä, joten päätettiin siirtää tapahtuma sunnuntaille. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi ja kasvatti yleisömäärää edelleen.

PaaluRock juliste, © Tomi Mäkynen

Vuonna 2012 tapahtuma täytti 20 vuotta ja puistossa oli ensi kertaa kaksi lavaa ja tuplasti artisteja. Tämän jälkeen toisen lava on vakiintunut tapahtumaan ja sitä on tuotettu erilaisilla konsepteilla. Muun muassa erilaisten yhteistyökumppanien kanssa, kuten Äänivallila tai Rock Academy.

Suurempia uudistuksia tapahtumaan tuli vuonna 2017, kun ensimmäistä kertaa järjestettiin Can U Louhela Jam? -bändikilpalu. Ensimmäisenä vuonna osallistujia tuli kilpailuun 17, joista kuusi eniten ääniä saanutta pääsivät esiintymään tapahtuman toiselle lavalle. Tämän jälkeen kilpailun suosio on lähtenyt lentoon ja kilpaan osallistuneita esiintyjiä on ollut vuosittain noin 150-200 kappaletta. Kilpalua on kehitetty myös siten, että ennakkoraati valitsee nykyään koko massasta noin 30 esiintyjää yleisöäänestykseen, joista viisi eniten ääniä saanutta pääsee esiintymään ja yksi esiintyjä valitaan suoraan tuomariraadin toimesta.

Vuonna 2022 tapahtuman 30-vuotissynttäreiden kunniaksi lanseerattiin tapahtumaan kolmas lava, jonka myötä tapahtuma laajeni myös toiselle puolelle puistoa.

Vuonna 2023 nähtiin yleisömäärällisesti suurimmat Jamit, mitä puistossa voidaan järjestää, koska tapahtuma-alue oli siellä esiintyneen Käärijän aikana kirjaimellisesti TÄYNNÄ. Ja koko päivän aikana tapahtumassa vieraili noin 20 000 ihmistä. Tämä erityislaatuinen tapahtuma tallennettiin myös kaupungin museon arkistoihin, koska oli Vantaan historian kirjoituksen kannalta merkittävä tapahtuma. Kerrankin voidaan sanoa, että Louhela Jam teki virallisesti historiaa. Toki Jamithan ovat tehneet sitä jo yli 30 vuotta. Ja tarina jatkuu….

Yleisöä Käärijän aikana Louhela Jameissa 2023 Kuva @Antti Pihlajamäki

Tapahtumana Louhela Jam on saavuttanut hyvän ja rauhallisen maineen vuosien saatossa. Järjestyshäiriöitä ei ole juurikaan esiintynyt. Järjestysmiestehtävistä ovat vastanneet paikalliset urheiluseurat mm. Jukara, Liika Oak ja Atlas. Nykyään järjestysvalvonta tulee järjestyksenvalvonnan ammattilaisilta.

2018 Vicky Rosti veti puistoon ennätysyleisön 8 000 kävijää. Kuva © Tommi Otsavaara

Myös esiintyjät ovat kehuneet tapahtumaa lämminhenkiseksi ja muusikoista hyvää huolta pitäväksi ”paikallisfestariksi”, jossa otetaan huomioon myös nousevat sekä paikalliset artistit. Vantaan kaupunki on tukenut vahvasti Louhela Jam -tapahtumaa ja tukee nykyisinkin tätä Vantaan omaa ja oman näköistä tapahtumaa.

Viime vuosina Louhela Jam on tarjonnut entistä enemmän ohjelmaa koko perheelle. Tästä esimerkkeinä lasten orkesteri sekä lasten alue, jossa on ollut kaikenlaista puuhattavaa perheen pienimmille maalausseinästä, temppurataan ja pomppulinnaan.

Vuonna 2018 perustettiin Jamien oma lastenbändi Zepikät, joka koostuu talkooporukasta. Zepikät saivat innoituksensa erittäin uhanalaisesta kovakuoriaisesta, Halavasepikästä, joka elää Jokiuoman puistossa. Kuva © Saara Planting

Pelkästään talkoohengellä toteutettu Louhela Jam on Vantaan vanhimpiin kuuluva ilmaistapahtuma, joka edelleen toteutuu rakkaudesta musiikkiin -periaatteella. Paikallisten musadiggareiden, muusikoiden ja yhteistyökumppaneiden tukemana. Perinteen jatkumiselle ei näy esteitä ja odotettavissa on vielä monia vuosia iloista yhdessäoloa ja hyvää musiikkia.

Iloista talkooporukkaa 2018. Kuva © Antti Pihlajamäki

Vuosien varrella Louhela Jameissa on nähty esiintymässä muun muassa: Amorphis, Rasmus, Kyyria, Scandinavian Music Group, Käärijä, Jesse Markin, Tommi Läntinen, Hybrid Children, Jonna Tervomaa, Egotrippi, Tehosekoitin, My First Band, Mike Monroe, Sub Urban Tribe, Topi Sorsakoski, Pelle Miljoona& Rockers, Dave Lindholm, Reprinted, Milestones, Mind Of Doll, Flaming Sideburns, Knucklebone Oscar, Phoenix Effect, Sonic Roots, Spiha, Rockmasters Band, Volume, Breeze, Telefon Combo, Pint And We Fall, Wankers Of The Zoo Crew, Trinity, Parsley Inn, Embreach, Wedding Crashers, Pyhät Tepot, Caroline, Mara  Balls, Shiraz Lane, Vicky Rosti, Muska, Neumann, Jätkäjätkät, Atomirotta, Kuningasidea, Paleface, Martti Servo & Napander, Pietarin Spektaakkeli, Zepikät, AvAciA …ja lukuisia muita.